Råd / Släkten, arter och hybrider / Cattleya /

Skriv början av artikeln om Cattleya labiata

Nyckelord: Cattleya labiata

Inlägg med Cattleya labiata som nyckelord.

Bara en blomma iår. Ska låta den torka ordentligt efter blomningen så kanske nästa år blir bättre.
Hur som helst en prynad med härlig doft.

Nyckelord: Cattleya labiata

29/11 -09

Grattis till en jättevacker blomma

29/11 -09

Grattis, 1 blomma är alltid bättre än ingen blomma alls.

29/11 -09

Det var en väldigt vacker blomma i allafall. Om jag hade en så skulle jag vara lycklig.

29/11 -09

Mycket vacker, hade varit glad för en blomma på min planta men får nog vänta 1-2 år till.

Den är så vacker så den ville kanske inte ha någon konkurrens...

29/11 -09

Mmmm härlig, grattis.
mvh
Mikael

30/11 -09

Cattleya är alltid en upplevelse, grattis Bertil!

30/11 -09

Grattis Bertil till en underbart vacker labiata !

Mvh / Stefan

30/11 -09

Håller med om alla lovord, den är romantiskt underskön Varligt, vackert fångad på bild oxå. Detta blir nog ett motiv för frun att måla... !

1/12 -09

tjusigt ! ! älskar Cattleya

1/12 -09

Tackar alla.

Ki - Så klart kommer Kerstin att måla den

1/12 -09

Wow, vilken skönhet!

Ge din åsikt

Cattleya labiata kommer från NÖ Brasilien. Blommorna är 15cm breda och doftar kryddigt sött. Arten vill ha mycket ljus och behöver känna att dagslängden blir kortare, därför blommar den på hösten. I år blev det 4st blommor, två på vadera två bulber.
mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya labiata

10/10 -09

Mmmm Läcker blomma.

10/10 -09

Grattis till fin blomma!

10/10 -09

Jättevacker, man blir ganska avundsjuk när man ser sådana
blommor.:-)

Ojoj vilken läpp! Grattis Mikael!

10/10 -09

Oj en snygging till, grattis

10/10 -09

Vacker Mikael - min har vuxit lite dåligt i år - ännu inget på g.

Oj, oj nu är det tid igen att dregla över alla sköna cattleyor, vackert, vackert!

10/10 -09

Wow! Grattis!

10/10 -09

Inte riktigt min stil på Cattleya vanligtvis, men den där var allt bra tjusig ändå. Grattis Mikael.

10/10 -09

Helt skjønn!

Mycket vacker Grattis Mikael

10/10 -09

Härligt lördagsgodis du bjuder på ikväll Mikael
Grattis till, som vanligt underbara Cattleyablomningar

10/10 -09

Som en flygande drake - fina Cattleyor man få se ikväll

10/10 -09

Tack för de fina kommentarerna
Mvh
Mikael

11/10 -09

Mycket vacker, det piggar upp att se sådana här skönheter nu i höst mörkret

Ge din åsikt
Cattleya labiata. Från Björn.

Antal: Slutsåld. Pris: 145 kr per styck. Frakt: 45 kr per paket.

Jag har två plantor att sälja av denna härliga art.

Artikel.
Bildsökning.

Nyckelord: Cattleya labiata

21/9 -09

Vilken variant - den vanliga rosa?

21/9 -09

Troligen. De är förmodligen frösådda och de har ju inte blommat än...

19/10 -09

MariaX köpte 1 styck.

18/11 -09

fjäril köpte 1 styck.

Köp, diskutera och läs villkor
Cattleya labiata har härliga blommor. Från Mikael Gustafsson.

Cattleya labiata
Cattleya labiata är en underbar orkidé, och som jag beskrev i början av Moment 1 så började det med att William Swainson fann Cattleya labiata i staten Pernambuco nära Recife i Brasilien, där den växer som epifyt och litofyt nära vatten. Han sände några exemplar till William Cattley i England och därmed var namnet och intresset etablerat. År 1889 det vill säga 71 år efter att den första plantan blommat i England så återupptäcktes C. labiata till entusiasternas stora glädje.

Arten är underbart vacker och har 2 till 3 st stora (ca 15-16cm) blommor som oftast har lavendelfärgade petaler/sepaler och med en stor mörkröd läpp (5cm bred) med ett gult svalg, därtill har den en härlig kryddigt sötaktig doft (Figur 7). Blomningen inträffar normalt i oktober och de står sig en månad. Andra färgvarianter spänner från blåaktiga till vita och en speciellt vacker variant har klonnamnet Cooksoniae som har mörkt purpurröd läpp med rent vita petaler/sepaler. Plantan är kraftig med ca 20cm långa bulber och ca 25cm långa blad. Cattleya labiata har en dubbel blomskida som är cirka 12 cm lång (Figur 8), men mindre bulber kan ha enkel blomskida som de flesta andra Cattleya arter har.

Plantan börjar växa i februari/mars och skall då ha rikligt med vatten och näring under sin tillväxt, men låt plantan bli nästan torr mellan vattningarna. Tillväxten mognar sedan i juli/augusti och det är i detta läge viktigt att låta plantan känna att dagslängden blir kortare (förläng inte dagen med konstljus), eftersom denna arts blomning initieras av att dagslängden blir kortare. Blomstängeln börjar växa i augusti/september för att sedan blomma i oktober. När plantan därefter går in i vila så minskas vattningen och gödningen upphör (eller nästan upphör). Själv odlar jag min planta i söderfönster med persiennerna i horisontellt läge på sommaren och med en lågenergilampa som extraljus på vintern.

Cattleya jenmanii tar jag upp i anslutning till C. labiata av två anledningar, nämligen att arten står C. labiata nära och att det exemplar av C. jenmanii som jag odlar kan vara en C. labiata. Cattleya jenmanii var den sista av de storblommiga Cattleyorna som beskevs och detta var år 1906. Arten är lik C. labiata men växten och blomman är något mindre (bulb ca 15 cm, blad ca 20 cm) och blommorna är ca 14 cm breda (2 till 3 st). Blomningen sker i november och blomskidan är enkel. Blomningstiden är något senare för C. jenmanii, vilket stämmer med mitt exemplar som blommar i november. Anledningen till mitt tvivel är att blommorna är så helt identiskt lika, men i en framtid när jag kunnat konstatera att den inte får större bulber och dubbel blomskida så kan jag med säkerhet kalla den C. jenmanii (Figur 9). Förövrigt är skötseln identisk med C. labiata.

Cattleya lueddemanniana
Cattleya lueddemanniana är verkligen praktfull med sina 2 till 3 st, 17cm breda lavendel lila blommor som även doftar kryddigt sött, doften är dock inte lika kraftigt som hos C. labiata. Arten kommer från Venzuela och beskrevs 1854. Där förekommer den i två geografiskt skilda raser, från havsnivån till 700 m höjd (Röth 2001). Den ena har något mindre blommor med skarpare färger och den andra har något större men inte så starkt färgade blommor. Mitt exemplar torde tillhöra den senare nämnda rasen (Figur 10). Förutom att blommorna är stora så har de en ganska tunn textur, men står sig trots detta i en månad. Läppen är ca 5cm bred och är tecknad i lila, purpur och gult. Även denna art varierar en del i färg, från mörkt lila till vit och det finns några fina semialba varianter. Plantan har ca 20 cm långa och smala bulber samt ungefär lika långa blad, blomskidan är enkel (ca 10cm).

Arten kommer från relativt torra delar av Venzuela, där den växer epifytiskt på bland annat Agave och kaktusar. Det är den Cattleya som vill ha mest ljus och därför odlar jag den i söderfönster med tillsatsljus under den mörka tiden på året. Plantan sätter rötter på våren och sommaren såväl som på vintern. Tillväxten startar i april/maj och då skall man ge den mycket vatten och näring, låt plantan torka till mellan vattningarna. Bulben mognar i augusti och blomningen sker sedan i oktober/november. Därefter slutar man göda och drar ner på vattningen en del.

Jag odlar C. labiata och C. lueddemanniana bredvid varandra på fönsterbrädan hela året runt. Under sommaren då de får mycket ljus så blir C. labiata plantan tämligen rödpigmenterad av ett skyddspigment (som vi blir bruna av att sola oss) vilket visar att C. labiata får tillräckligt eller kanske mer ljus än vad som behövs. Bredvid står C. lueddemanniana, friskt grön i färgen, vilket visar att arten är ljuskrävande. Bara man ser till att den får tillräckligt med ljus så är detta en enkel art att odla och få till blomning. Tilläggas bör även att jag inte låter denna art torka mer mellan vattningarna än andra arter, trots dess naturliga miljö. Enligt Röth (2001) så gillar inte denna art stora sänkningar av nattemperaturen.
mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya lueddemanniana, Moment 4. Cattleyakursen, arter, Cattleya jenmanii, Cattleya labiata

1/2 -09

Figur 8. Cattleya labiata har oftast dubbel blomskida.

1/2 -09

Figur 9. Cattleya jenmanii?

1/2 -09

Figur 10. Cattleya lueddemanniana har stora blommor.

2/2 -09

Tack för alla inspirerande texter! Du har verkligen lagt ner mycket jobb på det här! Jag funderar mer och mer på att satsa på tilläggsljus till vintern för något-några fönster. Det låter inte möjligt att ha C- labiata utan tilläggsljus på vintern? Är det den du skulle rekommendera att börja med, om jag skulle försöka? Ingegerd

2/2 -09

Jag blev lite förvirrad nu. Jag odlar cattleya lueddemanniana i många år och under alla dessa år blommar den klock säckert under slutet av april-början på maj. Här kommer en citat från A. Chadvicks artikel:
"Orchids, The American Orchid Society Magazine
March, 1999
Spring is a particularly appealing time of year for those who grow the Cattleya species because several of the best species flower then. It is a time for Cattleya mossiae, Cattleya mendelii, and the charming Cattleya lawrenceana. It is also a time for one of the most beautiful and often overlooked members of the spring entourage, Cattleya lueddemanniana."

Och det är precis vad min planta gör, den börjar växa mycket tidigt, i januari månad och i maj blommar den på både fjolårets bulber (som bildats under hösten och övervintrade med blomskidor) och de nya bulberna som blir klara till aprill månad.

Och Arthur Chadvick skriver om dess blomning så:
"Cattleya lueddemanniana begins growing during the winter, and as soon as the new growth is mature, it sends up buds and flowers in March and April with no rest period. After blooming, it will usually make another growth that will not flower and the plant will then rest until next winter. Under low-light conditions, however, it can occasionally flower only on the second growth in September or October and not in the spring."

Jag bara undrar Mikael om den planta du har verkligen är lueddemanniana? Eller så har du inte tillräckligt med ljus för den arten...

2/2 -09

puff

2/2 -09

Hej,
iwahl, jag skulle rekomendera C. mossiae, C. labiata eller C. percevalliana, det finns naturligtvis därtill många tacksamma hybrider. Dessa arter har jag goda erfarenheter av och jag vill rekomendera tilläggsbelysning vid all Cattleyaodling eftersom blomningen blir rikligare och mer hållbar.

Svetlana, intressant att din planta följer den tillväxtcykel/blomningstid som Chadwick beskriver, vi skall dock komma ihåg att Chadwick odlar sina Cattleyor i Virginia USA, som ligger på en breddgrad motsvarande Sicilien. Med andra ord har han tillgång till mycket ljus under vintern. Röth (2001) odlar sina Cattleyor i Tyskland och han beskriver tillväxt och blomningstid som stämmer med det jag beskrivit. Samtidigt beskriver Röth att plantan kan tillväxa en andra omgång och blomma på våren, om den får mycket vatten (och ljus). Jag tror nog att det är C. lueddemanniana jag odlar, men som jag beskriver så finns det två geografiskt skilda raser som växer under något olika förhållanden. Kan det vara så att de beter sig olika i odling vad det gäller tillväxt/blomning? Eller är det en individuell variation? En annan mycket tänkbar anledning nämner du, nämligen ljuset, du kanske ger din planta mycket starkt extraljus som stimulerar den till två tillväxtomgångar per år. I sammanhanget kan tilläggas att Chadwick beskriver att C. labiata kan göra två tillväxtomgångar efter varandra och sedan blomma på båda. Själv har jag varit med om att C. mossiae gjort så och blommat på båda tillväxtomgångarna samtidigt (=bilden när jag håller min C. mossiae och ser nöjd ut). Jag kan inte sluta att förundra mig över hur anpassningsbara våra kära orkideér är, när de försöker hitta en passande rytm för tillväxt och blomning i en miljö som skiljer sig en hel del från deras naturliga miljö.
mvh
Mikael

3/2 -09

Mikael, jag har 1 st. 150 watt metalhalogen lampa ca 1 meter ovanför plantorna. Det ger ca 3000-9000 lux beroende på placeringen. Men eftersom min lueddemanniana har alltid varit så blomsäker så låter jag inte den att ta den bästa platsen. Och den är mörkgrön i bladen. Men ändå gör den två tillväxter under året, som blommar samtidigt i början på maj.

3/2 -09

Svetlana, din C. lueddemanniana verkar ha goda anlag (och god omvårdnad), har du en delning över någon gång så köper jag den gärna.
mvh
Mikael

Ge din åsikt

Så äntligen en dag med tillräckligt starkt ljus för att kunna fotografera utan blixt. Bilden blev ju rätt så sensuell.

Nyckelord: Cattleya labiata

15/11 -08

Wow... man kan verkligen förstå hur den har fått sitt namn. Underbart vacker, och fint fotat!

15/11 -08

Grattis, vilken härlig ljusättning på denna pärla .... som då visar den i all sin färg, mönster och form

Åh,så vacker den/hon är Bertil-Grattis,jag e inte alls avundsjuk !
Monika

Underbart Berrak, jag är avundsjuk för jag har ingen labiata...

15/11 -08

Visst är bilden varmt sensuell, Berrak, det fångade du fint!

15/11 -08

Tack, tack - jag är färvånad själv att bilden blev så bra. Jag tog den på fri hand mot ett norrfönster med standard zoom som följde med min Nikon D70.
Det är nog den bästa bilden Zoomen förärat mig. De bästa bilderna blir det med mitt Macrooptik. Men man måste ju ha tur ibland.

15/11 -08

Höjdarbild Berrak på en stilig labiata.
Känner ett sting av saknad ... min planta tog sitt pick och pack och lämnade mig för ett par år sen. Hade väl tröttnat på trångboddheten.

15/11 -08

Mmmm vad härlig den är, det är något speciellt med C. labiata.
mvh
Mikael

Bara såååå vacker! Grattis till en snygg blomma och ett lika snyggt foto!
/AJ

15/11 -08

Bertil - Fint foto och jätteläckra blommor!!

16/11 -08

Grattis Bertil till fin blomning och superfoto.

Nydelige blomster, grattis Bertil. Dufter denne?

16/11 -08

Den doftar underbart Anita

Da er den kommet på listen.

Döläcker Bertil
Tjusigt foto å.

Eje

Ge din åsikt

Yes - det gick vägen trots att jag trodde stängeln var av.

Nyckelord: Cattleya labiata

9/11 -08

WOW Underbart läcker. Grattis Bertil.

9/11 -08

Härliga Cattleyablommor, gott att det gick väl du skrev ju att knoppana hängde när du kom hem från resan (vilken rysare).
mvh
Mikael

9/11 -08

Grattis Bertil till blomningen! Vilken kämpe du har! /J

9/11 -08

För härligt!!!

9/11 -08

Vacker färg, särskilt läppens rödlila toner.

9/11 -08

Tackar - den har ännu mera färg. Fotot är taget under 150 W metallhalid som gör allt blekare utom läppen.

Mikael det var en ca 10 cm lång stängel som hängde rakt ner med två knoppar. Den kändes som den var av men tydligen klarade sig innandömet.

Vilken skönhet Grattis

9/11 -08

Ja, tejp måste ingå i varje orkidénörds "akutväska"!
Grattis till det lyckliga slutet Bertil!

Åh vilken tur att den klarade sig! Sååå himla fin!

Ge din åsikt

Blommar nu med 3 blommor och ytterligare 2 knoppar på gång. Blommorna är 14 cm breda och doftar underbart.
Odlar den på fönsterbänken med extraljus under vintern, arten måste känna att dagslängden minskar för att blomma.

Arten upptäcktes av en Swainson 1817 och blommade i Glasgow ett år senare. Dess skönhet orsakade en sensation och man ville komma i kontakt med upptäckaren, men han var försvunnen till Nya Zeeland och kunde aldrig nås (svårt att tänka sig i dessa tider). Man letade runt Rio där man trodde att Swainson hållit till, men utan resultat. Det dröjde till 1889 när den i orkidesammanhang kände Frederick Sander hälsade på en Moreau i Paris. Sander höll väl på att smälla av när han fann en fönsterbänk full med blommande C. labiata hos Moreau! Saken är den att Moreau var insektssamlare men odlade även orkideer som hobby och hans insektsleverantör hade funnit några fina orkideer (läs C. labiata) utanför Recife (100 mil N om Rio) och skickat honom en låda. Det visade sig senare att Swainson varit i just Recife och plockat sina C. labiata. Detta utlöste stor glädje bland orkideodlare och snart samlades massor av plantor in (vilket i sig inte är bra). Arten finns dock än i dag i det vilda.
mvh
Mikael
Källa: The Classic Cattleyas av Chadwick x 2.

Nyckelord: Cattleya labiata

12/10 -08

Åh vad jag vill ha den här arten! Jag vill både ha blomman och en marsipanvariant på min tårta någon gång! Mums

12/10 -08

Tack för intressant läsning, Mikael
Och ett stort grattis till helt fantastiska blommor!

12/10 -08

Väldigt vacker och önskar jag kunde känna doften...
Mvh
Cristina

12/10 -08

Verkligen kul, att du "bifogade" den där intressanta biten om hur den har påbörjat sin historia i Europa!!
Grattis till en underbar blomma på hela 14 cm

12/10 -08

Läcker Mikael - min ser ut att nåt på gång också. I så fall första blomningen.

En skönhet Grattis

12/10 -08

Tack för underhållande och lärorik berättelse! Jag kan riktigt se hur damerna dånade och måste få luktsalt när de första gången fick uppleva denna vackra Cattleya (om de nu fick tillträde, läste någon annanstans att fina damer inte ens fick titta på så "osedesamma" blommor på den tiden...)!

12/10 -08

Tjusig!! Din klon är verkligen fin.
Ska fota min i år så du får se åbäket.

13/10 -08

Tack för den underhållande och lärorika berättelsen, Mikael! Och för den vackra bilden...

13/10 -08

Tack för alla goda kommentarer om blomman och dess historia.
masdevallia: ska bli kul att se "åbäket", den kan vara intressant eftersom den sannolikt inte har förädlats. Genom tiderna så har ju människan tagit reda på och odlat på de vackraste exemplaren, så att medel labiatan i fångenskap har nog större/vackrare blommor än de i naturen. Tilläggas bör att några av de mest spectakulära labiatorna bla "Cooksoniae" en semialba är plockad i naturen (i slutet av 1800-talet.
mvh
Mikael

13/10 -08

Väldigt fina blommor Mikael, stort grattis! Snygga bilder också..=)

13/10 -08

Plantan blir genast lite intressantare med en historia bakom, Grattis till fin blommning och fint foto.

Underbar blomma och rolig historik! Tack Mikael

13/10 -08

En väldigt vacker blomning du har, Mikael. Jättekul att läsa historiken också!

Den är så underbart vacker, grattis Mikael!

14/10 -08

Cattleya labiata och C. lueddemanniana blommar för fullt. Därtill kommer stänglar på C. jenmanii, C. maxima och C. trianae. Det är roligt med Höst!
mvh
Mikael

15/10 -08

Grattis Mikael till så härliga skönheter!

15/10 -08

Roligt att träffa dig o frun lite i Göteborg. Fin fina blommor! Man blir sugen på att skaffa sig lite Cattleya när man ser dina bilder. Undrar bara vart man skall ställa dem... Har västfönster på jobbet, kanske skulle fungera? Det är bara att testa!

15/10 -08

Tack detsamma Gordon! Det var roligt att träffa dig och masdevallia. Och troligen hade jag aldrig köpt på mig två Ecuageneraplantor om ni inte hade sporrat mig . Du kommer att klara Cattleya utmärkt om du känner för att satsa på dem! /J

15/10 -08

Jag har en stor blomskida på min C. labiata men den verkar aldrig slå ut

15/10 -08

Så vacker! På senare tid, när jag börjat förstå hur många olika sorters orkidéer det finns, och hur vackra de är, så blir jag allt lyckligare av att se en orkidé!

15/10 -08

Gordon: ja klart du skall ha Cattleyor på jobbet!
Spindeln: kommer det en stängel inne i skidan? Om inte, och om du använder extraljus tänk på att den måste känna att dagslängden blir kortare, för att initiera blomning.
Ja C. labiata är verkligen underbar, tittar på den istället för TV:n.
mvh
Mikael

15/10 -08

Sprattelgumman/Jeanette - jo, alltid lika roligt att få fler att odla pleurothallisar, och så får du visa upp Comparettian också så småningom! Jag är rädd att det slinkar ner någon Cattleya vid nästa beställning, från...? Men vilken? Får se!

15/10 -08

Jag kunde inte hålla mig. För flera veckor sedan öppnde jag den yttre skidan.
Idag sprättade jag upp den andra och där finns två knoppar.

15/10 -08

Åh, då hamnar du också i Cattleyornas värld Gordon. Det är en smittsam sjukdom (enligt Orchidea Sprattelgummaniana) som inte finns någon bot på! /J

Ge ditt svar

Cattleya labiata kommer från Brasilien, blommorna är drygt 15 cm breda och doftar härligt. Det blev fem blommor.
mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya labiata

28/10 -07

Hej Mikael
Er du intresserat i att byta en bakbulb av din Cattleya labiata mot en bakbulb av min Cattleya Bow Bells(bild finns i mitt album) i så fall maila mig

29/10 -07

Snyggt. Hur stor är hela plantan inte inräknat krukan? Det är lite svårt att avgöra från en bild då du kanske är ganska lång. Vilken av dina Cattleyor är din favorit och varför?

29/10 -07

Bulberna är 15-20 cm och bladen är drygt 20 cm, blommorna är lite mer än 15 cm tvärs över. Favorit, ja det varierar med årstiderna. Sommaren C. mossiae är "fluffig" (som någon beskrev den) med en härlig färg och stark doft, men C. labiata har den underbara läppen, C. lueddemanniana är så stor och maffig, Senare kommer C. trianae med sin fina runda blomform med breda petaler och läpp därefter kommer C. percevalliana som har en mindre blomma men med en härlig färg och mörk läpp med starkt orange inne i och så vidare. Svaret är helt enkelt den som blommar för tillfället, de har trots likheter skilda kvaliteer och köper man rätt arter så har man blommande Cattleyor var årstid!
mvh
Mikael

29/10 -07

Jag har en Cattleya Portia, altså inte så storblommig alls, men ändå välväxt. Ock vad den växer. Jag har i dags läget 4-5 blomskidor, och då blir det upp till fem blommor per stjälk, så det bör bli maffigt. Det är ju en primärhybrid och är ca. ½ m. hög. Det är kraftig och har i dagsläget femton bulber. Som jag ser det blir det omplantering och delning efter blomningen, det växer rötter överallt. Den här är tvåbladig och tar mycket plats.

29/10 -07

Hej, ja Portia är en storväxt planta, den har ju storvuxna föräldrar (C. bowringiana X C. labiata). Låter spännande med blomskidorna, håller tummarna.
mvh
Mikael

29/10 -07

Tackar, de ska ju blomma med dubbla blomskidor, som de gjorde förra året, än så länge är det bara enkla jag ser.

Ge ditt svar

När när jag öppnar dörren så känner jag den söta doften av blommorna, mmmmmm.

Nyckelord: Cattleya labiata

28/10 -07

Vilken blomning!!
Grattis Mikael, klart att du är en stolt ägare till både denna skönheten och den som skymtar i bakgrunden i fönstret.
Jag önskar att mina Cattleyor kunde tänka sig att bara komma en liiiiten bit i närhet av dina i att blomma

28/10 -07

Grattis Mikael,
en snygg blomning!!!
Fin bild av er båda

28/10 -07

Helt visst ett mycket bättre alternativ än de gamla hederliga doftgranarna! Har du varit på Plantagen och sett de något tråkiga cattleyorna som fanns där?

28/10 -07

Tack för att du visar oss så fina Cattleyabilder! Du verkar ha "gröna fingrar" Mikael, dina plantor ser så välskötta ut.

Så klart att du är stolt, det hade jag också varit! Den är underbart vacker.

28/10 -07

Mikael - du är en riktig "Lord of the Cattleyas" ! !!!

28/10 -07

Säger bara FANTASTISK!!!!! Grattis!!!!
Anette

28/10 -07

Kanonfin blomning Mikael...känner att jag blir fruktansvärt avis...=)

28/10 -07

Otroligt vacker och välväxt. Ja, du är verkligen "Lord of the Cattleyas"
Grattis Mikael!

28/10 -07

Mikael - du är helt fantastisk med dina Cattleyor - GRATTIS till underbar blomning!

Delningen jag köpte av dig i våras växer på fint!!

28/10 -07

Återigen blir man avis på dina plantor. Hoppas mina egna kan bli åtminstånde hälften så stora innom en snar framtid.

28/10 -07

Praktfullt, rejält praktfullt! Jag skriver gärna under namnlistan för utnämnandet av dig till The Lord of Cattleyas:-)

28/10 -07

Ojoj ojjjjj...gud vilken blomning! Stort GRATTIS!!!!

29/10 -07

WOW!! Snygg klon!!! Grattis

29/10 -07

Du har all anledning att vara stolt Mikael, jättefin planta! Grattis!

29/10 -07

Oj, "Lord of Cattleyas" jag slickar i mig av berömmet! Jag är verkligen svag för de storblommiga formerna.
Det odlas ju fram en del småväxta former (antar att det är sådana du sett på Plantagen Felixan?), men då blir ju även blommorna små och jag vill ha stora Cattleya blommor!
mvh
Mikael

Ge ditt svar

9/9 -07

9/9: Leverans

Då har jag fått min kära Cattleya labiata var. concolor. Som bonus fick jag några fröodlade Phalaenosis i plastburk och agar-agar. Phal pulchra (4st) och Phal. viridis.

Nyckelord: nya plantor, Cattleya labiata, fröplantor

9/9 -07

Spännande och kul. Men var är bilderna?

9/9 -07

Vad roligt, Spindeln, lycka till med älsklingen!

9/9 -07

Tja, bilder? Det har jag inte tagit. Liksom tycker jag det är lite ointressant, men andra kanske tycker att det är det. visst kan jag ta några bilder. Jag kan ju försöka få några bilder av småplantorn, det blir lite av en utmaning.

Ge din åsikt

En bild till på C.labiata.

Mikael Gustafsson

Nyckelord: Cattleya labiata, Cattleya

22/10 -06

Hoppas min labiata baby blir lika fin då hon blir stor.

Får nog sluta att titta på bilder här, snålvattnet rinner ju. Men jag är väl inte ensam om det...

Ge ditt svar